Ziekte van Marek
De ziekte van Marek wordt veroorzaakt door het Herpesvirus en is één van de meest ernstige en besmettelijkste aandoeningen bij kippen. De virusdeeltjes binden zich aan de cellen van het lichaam en blijven sterk celgebonden. Doordat de huidcellen van kippen voortdurend worden vernieuwd vormt er zich besmet verenstof dat de omgeving voortdurend infecteert. Het virus zit overal, het wordt meegedragen met stofdeeltjes, verenstof, mest of speeksel.
De besmetting loopt horizontaal, van kip tot kip en is dus niet genetisch overdraagbaar. Het virus kan zich wel op broedeitjes bevinden waardoor kuikens al besmet kunnen worden in de broedmachine. Alleen jonge kuikens in de eerste paar levensweken kunnen geïnfecteerd worden. Jonge dieren die in contact komen met het virus blijven vaak hun hele leven virusdeeltjes uitscheiden via de veerfollikels.
Na de inademing van virusdeeltjes verspreid het virus zich naar andere organen in het lichaam van de kip en vermenigvuldigt zich in de milt en de Thymus of zwezerik. Veertien dagen na de infectie ontstaat er een permanente verzwakking van het afweerapparaat. Er ontstaan tumoren in het lymfestelsel, in verschillende lichaamszenuwen, in organen zoals: de milt, het hart, de lever, de nieren, etc., in spieren, op de huid en het oog.
Aan de hand van de symptomen kan de ziekte van Marek worden opgedeeld in 3 soorten:
-
Klassieke Marek: hierbij worden verschillende lichaamszenuwen aangetast. Dit heeft als gevolg dat er zich bewegingsstoornissen voordoen door verlamming in verschillende zenuwen.
-
Acute Marek: er worden tumoren gevormd.
-
Oculaire Marek: het oog is aangetast waardoor de dieren blind worden